JUNI 2014

 

 

Neeme Kross – Narva / Estland


Ik kijk naar de maatschappij om mij heen en ik stel me de volgende vraag. Hoe heeft de mens, als spiritueel wezen, zich kunnen degraderen tot een ordinair consumptiewezen?

 

Als mens zijn we altijd op zoek naar geluk maar vaak via tijdelijke momenten van vreugde. Daardoor hebben we ons verloren in steeds hogere levensstandaarden. Het gevolg is dat we afhankelijk zijn van hevige prikkelingen van onze zintuigen. Sommigen in grotere mate dan anderen. Door deze overmaat aan prikkelingen worden onze zintuigen minder gevoelig en verlangen we steeds meer naar nog hevigere prikkelingen. Als gevolg daarvan raken we verslaafd aan materiële noden, noden die we zelf hebben gecreëerd en zijn we steeds minder in staat  om te kunnen genieten van simpel gratis dingen, en zijn we als het ware immuun voor de ware genoegens van het leven.

 


 

Clarissa de Conceicao – Florianopolis / Brazilië


Wat moeten we doen als we om mensen geven die ons veel pijn en verdriet bezorgen? Moeten we ophouden van hen te houden?

 

Het is onmogelijk om de Liefde die we voor bepaalde mensen voelen zomaar stop te zetten. Daar hebben we geen zeggenschap over, ook al denken we vaak van wel. Het enige waar we, in zekere mate, zeggenschap over hebben, is de invloed die we op hen hebben. We kunnen deze invloed houden, veranderen of loslaten, dat maakt wel deel uit van onze keuzemogelijkheden. Wat er volgt zodra we onze greep  veranderen is dan weer door niemand te voorspellen.

 


 

Zouber Ermilate – Brussel / België


Hoe zou u het hoogste doel van de mensheid omschrijven?

 

Met behoud van onze individualiteit, want dat is wat ons mens maakt, ons bewust worden van onze eigen goddelijkheid. Via onze ego-visie ervaren dat we universeel zijn. In feite ervaren we dat we allemaal opgebouwd zijn uit elementen van de moeder van alle energieën, de Liefde, de kracht die alles bij elkaar houdt, die voorbij gaat aan alle onderscheidingen. Wanneer men Liefde “voelt”,  in welke vorm dan ook, volgen we in feite onze diepste natuur. Het hoogste doel dat we ons voor ogen moeten houden, is trachten op een serieuze wijze en zonder oponthoud, een einde te maken aan alles wat scheidt en verdeelt. Dat zou het einde betekenen van onze angsten, van onze drang naar macht en dat zou zoveel energie loslaten die we nu gebruiken om ons voor elkaar te beschermen.