MEI 2012

 

 

Mantak Phu – Bangkok / Thailand

 

Hoe zou u de weg van de wijsheid definiëren?

 

De weg van de wijsheid laat het natuurlijke de vrije loop en geeft zo het leven de ruimte zich ten volle te manifesteren. Deze weg gidst ons over mysterieuze wegen heen en laat ons teruggaan naar de kern van het leven. De inzichten die we op deze weg opdoen, helpen ons te onthechten van onze beperkte kennis en om de focus te leggen op de verborgen essentie van het leven.

 


 

Yasir Al-Masri – Aden / Jemen

 

Is een toestand van hoger bewustzijn te vergelijken met een toestand die we kunnen gewaarworden na het nemen van drugs?

 

Beide toestanden hebben gemeen dat ze ons denken tot bedaren brengen en dat we daardoor afstand nemen van ons geconditioneerd verstand. Er bestaat echter een fundamenteel verschil tussen beide toestanden: in een toestand van hoger bewustzijn stijgen we boven het denken. We ervaren dan een groter bewustzijn met als gevolg een progressie van ons wezen. Wat we ondervinden na het nemen van drank of drugs is een verlies van bewustzijn. Het gaat dan over een vermindering van bewustzijn met als gevolg een regressie van ons wezen.

 


 

Ludwik Naruszewicz – Krakov / Polen

 

Wat is karma en hoe bepalend is karma in ons leven?

 

Karma is een basisbegrip in de Indiase levensfilosofieën dat vanuit het Sanskriet vertaald wordt als “acties of handelingen”. In het westen staat karma beter bekend als de universele wet van oorzaak en gevolg. Ons karma bepaalt in grote mate de wensen die we koesteren en dus onvermijdelijk ook onze ervaringen. Wanneer op een gegeven moment een wens die we koesteren in aanraking komt met de omstandigheden die nodig zijn voor de rijping van die wens, dan zal die wens een ervaring veroorzaken. Is het een schadelijke wens, dan volgt er iets pijnlijks. Is het een heilzame wens, dan ontstaat er een gelukservaring. Ons karma is heel bepalend in ons leven want elke ervaring geeft ons de mogelijkheid om nieuwe inzichten te verwerven en nieuwe acties te ondernemen. Acties die voor nieuw karma zorgen en dus aanleiding zijn voor nieuwe wensen en uiteindelijk nieuwe ervaringen. Zo volgen wensen, ervaringen en acties elkaar op volgens de karmische wet.

 


 

Rhonda Barrett – Boston / Verenigde Staten

 

Als schrijver schenkt u veel aandacht aan het mysterieuze. Kunt u daar meer over vertellen?

 

Het mysterieuze van het leven zou niet langer mysterieus zijn als het kon worden geconceptualiseerd Willen we het mysterieuze belichten, kunnen we hooguit en in alle nederigheid pogingen ondernemen via artistieke, literaire of muzikale vormen. De grote bijzonderheid van het mysterieuze is dat het geen beperking kent en alleen wat beperkt is, kan in rationele concepten geformuleerd en tot uitdrukking gebracht worden.