NOVEMBER 2014

 

 

Ayeza Yousafzai - Peshawar / Pakistan


Hoe ziet u het geloof? En is het noodzakelijk voor onze spirituele groei ?

 

Er zijn verschillende graden van geloof. De eerste graad is wat ons eraan herinnert dat ons leven verbonden is met iets goddelijks. Iets dat ons het leven schenkt en terugneemt maar ook iets waar we hoop en moed uit kunnen putten. De tweede graad van geloof verbindt ons mentaal en emotioneel aan het mysterie van dit leven. Deze mentale en emotionele verbinding spoort ons aan om meer inzicht te krijgen in wat nu de zin van ons leven is. Tot slot heeft het geloof een heilig karakter dat verwijst naar de dimensie van transcendentie.

 


 

Eva Ellstrom - Götenborg / Zweden


Wat vindt u van het argument dat stelt dat het niet goed is om vooroordelen te hebben? Is een vooroordeel niet gewoon het resultaat van onze ervaring?

 

Er is een verschil tussen het oordeel en het onderscheidingsvermogen. Het onderscheidingsvermogen is onderscheiden op de meest objectieve wijze, d.w.z. zo neutraal mogelijk. Oordelen betekent positieve of negatieve emoties toevoegen aan wat objectief gezien wordt. Het is duidelijk dat we grote behoeftes hebben aan een sterk onderscheidingsvermogen, maar het oordeel is iets waar we voorzichtig mee om moeten gaan. Het is belangrijk om een duidelijk verschil te maken tussen deze twee benaderingen. Te veel oordeel verhindert het ter discussie stellen van onze vaste overtuigingen, maar wie zijn onderscheidingsvermogen niet genoeg gebruikt uit angst in vooroordelen te vervallen, verhindert hiermee elke evolutie.

 


 

Matthew Dawn - Denver / Colorado


Wat gebeurt er bij het ontwaken van ons bewustzijn ?

 

Het ontwaken van het bewustzijn is in de eerste plaats verbonden met ons vermogen om betekenis te geven aan de gebeurtenissen uit ons leven. Dit ontwaken openbaart zich als een visionaire capaciteit die ons inzicht geeft in de latere gevolgen van onze daden. Dat vermogen kan ons leiden tot diepgaande ondervragingen. Maar het ontwaken van het bewustzijn is ook gerelateerd aan tekens, ontmoetingen en meer in het bijzonder aan synchroonheden. Al deze gebeurtenissen kunnen ons helpen om verschillende feiten met elkaar te associëren en zo hun subtiele relaties te zien. Zij pleiten voor ondervraging en introspectie en bieden ons toegang tot nieuwe inzichten die ons kunnen aansporen tot het nemen van een aantal beslissingen die wellicht beslissend kunnen zijn voor onze spirituele groei.